A só az élet alapja

A létszükséglet

Az élő szervezetekben található folyadékok ionjait a sók adják. A szervezet egyensúlyának fenntartásához nagyon fontos ezeknek az ionoknak az aránya.

A létszükséglet. Ha nincs megfelelő mennyiségben jelen a szervezetben, különböző hiánytünetek – szédülés, görcsök, szélsőséges esetben halál is – léphetnek fel.

Egy felnőtt embernek napi egy leveseskanálnyi, kb. 15 grammnyi konyhasóra van szüksége, de ez egyénenként eltérhet.  15-25 grammnál többre senkinek sincs szüksége. Egy étkezéssel előfordul viszont, hogy 10-15 grammot is magunkhoz veszünk, ami viszont már túl sok egyszerre.

A túl sok bevitele a szervezetbe, felborítja az ionháztartást. Ez magas vérnyomást is okozhat.

A sót nem csak ízesítőanyagként, de tartósítószerként is használhatjuk. Ameddig nem terjedtek el a hűtőszekrények, az emberiség sóval tartósította az ételt. Ezért a sónak régen különleges értéke volt. Fizetőeszközként is használták az ókorban és a középkorban.

A konyhasó vagy a tengervíz lepárlásával, vagy a kősó bányászával kerül az asztalunkra. A tengeri sóban nem csak nátrium-kloridot, hanem más ásványi anyagokat is tartalmaz, ezért egészségesebbnek is tartják.

A konyhasó akkor is jó, ha jódot is tartalmaz. Mivel Magyarország távol esik a tengerektől, talajaink nem tartalmaznak elég jódot, így a növények fogyasztásával nem kap a szervezetünk elegendő mennyiségű jódot. A jódhiány betegségeket okozhat.

A jelen van a homeopátiában is. Száraz bőrre és nyálkahártyákra szokták használni a Natrium muriaticumot vagy Natrium chloratumot. A nátha híg orválladékkal járó változata esetén is hatásos.

Viszont a legjobban akkor járunk ha tiszta patikai minőségű sót fogyasztunk!